lördag 24 maj 2008

Och så sist Norge

Om vissa låtar växer med tiden, är det här en som krymper.
Inte minst för att framträdandet är så blekt. Präktigt, nästan amatöraktigt. Titta på koreografin! Så där ser det ju ut på högstadiets julfest.

Ryssland hårdsatsar

Tråkigt om det här vinner. Just tråkigt.
Med en sämre artist skulle skridskodansaren vara totalt sliskig. Nu hamnar det på nåt vis på rätt sida av gränsen, om så just på linjen.

På hemmaplan

Nu kommer hemmanationen.
Som sagt, bli inte förvånade om vi sitter i Serbien nästa år igen.

Spansk buskis

Nån sorts spansk Uuno Turhapuro-figur det här.
Frankrike var i så fall roligare.
Men låten är inte dum. Den sätter sig.

Grekisk pipsång

Nej, för den här enformiga pipsången går det inte bra.

Azerbajdzjansk smörja

Sällsynt osympatisk låt det här.
Den skrikande kastraten – förfärlig.
Den slingrande jäveln – hiskelig.
Vilken smörja. Att sånt här går vidare!

Franskt flum

Ja, det var då sant knäppt.
Här i presscentret skrattas det och applåderas.
Och på slutet jublas det.
Låten är inte alls dum, men jag befarar detta upplevs för mystiskt för att gå hem. Inte är jag heller helt säker på att det förtjänar att göra det

Ukraina satte den igen

Tur för Sverige att de kom före den här låten. Annars vore det helt kört.

Georgien helgjuten

Snygg låt. För Georgien går det bra i år.

Danmark mindes texten

Dansken tappade i alla fall inte texten som han gjorde på genrepet i dag.

En svensk bubbla?

Det här är årets mest upphaussade bidrag. Dålig låt, och framför allt tråkigt framförande. De kallar det smakfullt, jag säger konservativt.
Jag tror Perrelli gör en The Ark, dvs att det inte alls går så bra som så många tycks tro. Jag tror Europa genomskådar den här bubblan.
Men som sagt, Charlotte Perrelli har verkligen satsat på pr. Hon har prioriterat utländsk media, de svenska journalisterna här har haft svårt att få tag på henne. På gårdagens nordiska presskonferens var hon den enda artisten som inte gav intervjuer. Hon ställde bara upp för fotograferna och försvann sedan.

Lettlands ystra pirater

Jag försöker anstänga mig för att förstå mig på detta. Det har gått till final, folk har sett kvaliteter i det, lyft luren och ringt. Det är väl enkelheten. Hajhajhajhoj – enkelt att sjunga med. Pirater – enkelt och lättbegripligt koncept. Armviftarkoreografin – enkel, man kan göra lika dant med några öl innanför västen.

Portugal vinner!

Jag hoppas verkligen trenden att det musikaliska väger tyngst fortsätter från i fjol. Nu fungerade Portugal också på scen som ett eget nummer, inte som en efterapning av fjolårsvinnare. Suggestivt och vackert. Förmedlar verkligen bilden av ett stormande hav och svarta sorgevågor som jag förstått att hon sjugner om.

Turkiet rockar

Turkiets rocklåt är kvalitet. Ett rakt och närvarande scennummer, utan extra påhäng. Få se hur långt de tar sig på det i allt prål. En bra bit, tror och hoppas jag.

Island har nåt

Islands bidrag har vuxit under tävlingens gång. Det är faktistk inte bara tomt eurodiscodunk som jag först tyckte.

Polsk plastik

Polen har varken låten eller rösten emot sig, utan plastikoperationerna.

Rumänska farbrorn

Fortfarande: det bästa är farbrorn. Ingen höjdarlåt.

Ska de göra en Lordi igen?

Man behöver inte vara metallskalle för att fatta att de gör det bra. Att det är energi i rörelse i framträdandet. Tio i topp, garanterat. Men inte vinst.
För övrigt, efter att ha träffat J Ahola måste man konstatera att han har det. En lyster omkring sig som en bra artist bör ha.

Israels hymn

Det här är Danmarks Simon Mathews favorit. Det avslöjade han på de nordiska ländernas gemensamma presskonferens i går. Nästa är Finland.

Bosnien-Hercegovina helt i sin egen klass

Bosinen-Hercegovina saknades på tio i topp-listan nedan. De förtjänar att placera sig bland de tio bästa. Det är ju ett bedårande bidrag. Inte för att man fattar vad de försöker berätta med sin lilla performance, men fascinerande är det. Man blir glad.

Armenisk orientalpop

Undrar hur länge den här orientaliska trenden ska hålla i sig?

Tysklands Spice Girls

En sak verkar de flesta vara överens om i år. Tyskland suger. Det låter riktigt gräsligt på scenen. Disappear, det lär det här bidraget göra.

Albanskt vemod

Albaniens 16-åringar sångerska känns fortfarande trevande och lite tafatt, men låten är stark. Och att hon är så ung avväpnar nog många.

Storbritannien funkar loss

Det finns de som tycker att Storbritanniens funklåt är kvalitet i år.
Själv tycker jag fortfarande inte att det här är så hurra.
Om Rumänien var en som om vacker låt, är den här som om svängig.

Rumäniens som om

Rumänien öppnar. Det här är en som om låt. De sjunger och beter sig som om det var vackert.

Nu börjar det

En discoversion av fjolårsvinnarlåten Molitva med Marija Serifovic öppnar. Och liksom koreografin till vinnarlåten i fjol var öppen för tolkningar är den också det i den här versionen: dansare till hälften brudgummar, till hälften brudar.

Säkerheten


Säkerheten är stor under ett dylikt evenamng. I gatubilden i Belgrad syns poliser lite varstans. Vid taxikön utanför flygstationen stod en patrull när jag kom. Vid taxikön här utanför presscentret står det en polisbil jämt. Jag gissar att det är för att hålla bort svarttaxibilar.
Liksom i Helsingfors är det flygplatsnivå med metalldetektorer och röntgen som gäller på presscentret och i arenan. Överallt i presscentret står eller sitter buttert blängande kostymklädda vakter som ser ut som om de skulle vara hemliga agenter.
Vidare fick journalisterna ett brev med säkerhetsföreskrifter vid ackrediteringen. Där fick vi rådet att undvika politiska diskussioner, eftersom till exempel Kosovo och Metohija är känsliga ämnen här just nu. Vi upplystes också om att offentligt homosexuellt beteende kan väcka oönskade reaktioner. I taxin är det viktigt att ha bilbälte och inte åka med chaufförer som har druckit (vad man ska göra åt att taxibilar ofta inte har bilbälten nämndes inte, inte heller om man glömt ta med sig alkometern). Liksom i alla storstäder ska man också i tvåmiljonerstaden Belgrad iaktta försiktighet nattetid, och i största allmänhet hålla reda på sina ägodelar.

Fakta om Eurovision Song Contest 2008


– ESC ordnas i år för 53 gången.
– Azerbajdzjan (i final) och San Marino (föll ut) deltar för första gången.
– Förutom de 43 deltagarländerna sänder Australien, Österrike, Kazakstan och Nya Zeeland tävlingen.
– De flesta länderna har också valt att visa den semifinal de inte själva deltar i.
– Årets tävling med två semifinaler och en final är totalt sju timmar prime time direktsänd tv.
– EBU har skrivt kontrakt med Nordafrika och Mellanöstern där en motsvarande tävlingen snart är att vänta. Förhandlingarna med USA pågår fortfarande. I framtiden planeras en World Song Contest.
– En romantisk komedi om ESC ska spelas in. Inspelningen kommer troligen igång i höst och filmen ska ha premiär nästa år. Inga skådespelare är ännu utsedda.
– Kvällens vinnare får en färdigt betald och planerad PR-turne till åtta länder i Europa. Första anhalt är faktiskt Finland 28.5 där vinnaren kommer att möta pressen och delta i radio- och tv-program samt skiva autografer på Stockmanns varuhus i Helsingfors kl. 13–14.
– Vinnaren får också mirkofonpokalen på bilden (t.v. fjolårsvinnaren Marija Serifovic, t.h. Lys Assia, den allra första vinnaren för Schweiz 1956)
– Preliminära datum för nästa års tävling är 12, 14 och 16 maj 2009. Det betyder att de nationella finalerna måste vara avklarade i mitten av mars.

Kort intervju med Kjell Ekholm


Träffade på Kjell Ekholm, de nordiska ländernas representant i EBU.
– Allt har fungerat jättebra hittills. Serberna har visat att de klarat av arrangemangen, berättade han.
– För serberna är det här jättepositivt, det är en enorm pr för landet. Det har betonats hur viktigt det är att de är tillmötesgående och vänliga.
Problemet med de tomma bänkarna i första semifinalen är nu löst. De tomma platserna berodde på att privatpersoner och sponsorföretag hade köpt biljetter som sedan inte löstes ut.
– Det gäller att ha en b-plan, som vi också hade i Helsingfors, det vill säga intresserade som är beredda att ställa upp ifall biljetterna inte blir inlösta.
Han höll med om att det inte är samma eurovisionsyra i Belgrad som det var i Helsingfors. Festivalen syns inte på samma sätt i stadsbilden.
– Här har det just varit val vilket innebär att reklamplatserna varit upptagna av valannonser. Inte heller sponsorerna har varit lika ivriga som i Helsingfors.
Vem som vinner i kväll hade han ingen aning om.
– Det kan vara Bosnien-Hercegovina, det är en så speciell låt.

Juryn ryckte in

För att garantera kvaliteten i tävlingen väljer en jury in en de tio semifinalisterna i vardera kvalet, IFALL tittarna inte röstar den till final. I tisdags behövdes inte denna nya regel tas i bruk, men i torsdags kom en av finalisterna i final tack vare juryn. Vilket land det gäller avslöjas först efter finalen. Skulle dock tro att det kan röra sig om Portugal, Danmark eller Albanien.

Tippning inför kvällen

Okej, dags att samla sig och försöka tippa hur det går i kväll utgående från eftermiddagens genrep. Det här är mina spekulationer:

1. Portugal (jag hoppas och tror detta är vinnaren)
2. Serbien (men det kan mycket väl också bli hemmaseger)
3. Ukraina (också en trolig vinnare, slår Sveriges Perrelli på alla punkter utom klänningen)
4. Norge (bra låt, hoppas Europa inser det, men inte så rolig på scenen)
5. Bosnien-Hercegovina (denna charmkaramell förtjänar en bra placering)
6. Georgien (suggestivt och välgjort, det går nog bra det här)
7. Albanien (inte heller så övertygande på scen, men det är en bra låt)
8. Grekland (den sockersöta sångerskans charm lär placera henne i top tio)
9. Turkiet (proffsig turkrock, borde placera sig bra)
10. Polen (sångerskans röst borde ge henne en bra palcering)
11. Armenien (inte lika bra som de främsta konkurrenterna Ukraina och Grekland)
12. Israel (tycker fortfarande detta är i sliskigaste laget)
13. Finland (inte lika bra låt som Lordis låt, men sämre än en mittenplacering blir det inte)
14. Island (det har inte gått så bra för det här eurotechnosoundet på senare år)
15. Sverige (årets mest upphaussade, fallet kan bli platt, för det är nämligen hela paketet)
16. Ryssland (blir allt mer trött på Rysslands låt och hoppas det samma gäller för Europa)
17. Lettland (inte kan väl detta placera sig bättre?, världen är väl inte galen?)
18. Kroatien (tror inte pensionärerna är så flitiga telefonröstare)
19. Danmark (tror lille Simon kan få svårt att hävda sig i konkurrensen)
20. Azerbajdzjan (Europa måtte väl fatta att detta är trash?)
21. Rumänien (urtrist, det är nåt elementärt fel i världen om detta placerar sig högt)
22. Spanien (jag gillar fortfarande låten, men tror inte spansk buskis går hem)
23. Frankrike (jag tror inte heller att Europa förstår sig på detta)
24. Storbritannien (inte roligt i tv-rutan)
25. Tyskland (låter direkt illa)

Övning, övning

Okej, nu har man dragit igenom alla bidragen i sista genrepet. Det är bisarrt när greenroomsreportrarna ställer sina frågor och drar sina repliker i ett folktomt greenroom, men i vilket fall är de riktigt roliga när de får till det. Särskilt när de imiterar artisterna.
Nu övas röstningen, det vill säga man ringer upp alla 43 länder för att de ska delat ut sina 8-, 10- och 12-poängare. Inte den mest sprittande delen av genrepet om man säger så, men det ska köras igenom som om det vore live. Lite sent att märka att telefonlinjerna inte fungerar som de ska i direktsänding.

Sista genrepet före finalen


Sista genrepet igång före finalen, och Teräsbetoni repade just.
Så här ser tippningen inför finalen ut här påpresscentret:

1. Portugal
2. Serbien
3. Ukraina
4. Sverige
5. Grekland
6. Israel
7. Island
8. Ryssland
9. Georgien
10. Turkiet

Ser bra ut, särskilt topp tre. Men jag saknar Norge.