måndag 19 maj 2008

På plats i Belgrad


För drygt ett år sedan vann serbiska Marija Serifovic Eurovision Song Contest i Helsingfors med Molitva. Nu är det dags igen, i Belgrad.
Här är hett, rena högsommarvärmeböljan, nästan trettio grader (på hotellrummet förmodligen ännu varmare eftersom luftkonditioneringen inte fungerar).
Första intrycket är inte precis att detta är en stad i eurovisionsyra. Men det är förstås för tidigt att säga efter knappt tre timmar i stan.
Helsingfors levde verkligen upp som värd för eurovisionsschlagerfestivalen i fjol. Det ska bli spännande att se om Belgrad blir en lika intensiv och oförglömlig upplevelse.
I år har 43 länder velat delta, vilket innebär att det ordnas två semifinaler. I morgon tävlar Teräsbetoni om en av tio platser i lördagens final. På torsdag ordnas den andra semifinalen, då likaså tio finalplatser står på spel. De fyra stora är som vanligt direktkvalificerade, plus värdnationen.
Mitt råd är att inte satsa alla besparingar på att Teräsbetoni tar sig till final. Däremot lär inte Finland behöver skämmas, som en del andra kommer att ha orsak att göra. Men vad vore schlager-EM utan sina kalkoner? Inte alls lika underbar.