torsdag 22 maj 2008

I final

Följande länder gick till final i kväll:

Ukraina
Kroatien
Albanien
Island
Georgien
Danmark
Sverige
Lettland
Turkiet
Portugal

Litauens bidrag

– Han ser ut som en zombie, var det nån som mumlade över sin dator just.

Tomma läktare

I går på presskonferensen om arrangemangen fick ESC 2008:s verkställande producent Sandra Susa förklara varför det varit så folktomt på läktarna i tisdags. Såg trist ut på tv. Hade biljetterna varit för dyra i år?
Susa svarade att de tvärtom varit mycket billiga i år. Orsaken till de många tomma platserna var att folk köpt sina biljetter i paket och inte gått på semifinalen. Många företag hade också köpt biljetter som sedan inte blivit utlösta.
– Vi kunde ju inte veta att folk inte skulle dyka upp, biljetterna var ju sålda, förklarade Susa och lovade att det skulle bli en ändring till andra semifinalen.
Vilket det tydligen också blivit. Visst är det tomt här och där, men inte alls lika ödsligt som i tisdags.

Lipsync-killen


Det här är lipsync-killen som de plågar oss med före varje genrep och sändning.
– Do you wanna do lipsync or not? frågar han och klappar i händerna.
Räknar:
– Et tva trä fyä, skrattar och byter till engelska.
Sjunger I should be so lucky.
Om och om igen körs lipsync-killen. Man blir galen för mindre.
Den andra semifinalen börjar om fem minuter.

Fansens favoriter


Och så här tippas det att det går i kväll här på presscentret: Sverige, Ukraina, Turkiet, Portugal, Island, Vitryssland, Bulgarien, Georgien, Malta och Cypern. Kan ju tilläggas att för den första semifinalen tippade fansen nio av tio bidrag rätt. Det var bara Finland som fattades på listan då.

Finaltippning

Tippar följande till final i kväll ugående från dagens genrep:

Island
Sverige
Turkiet
Ukraina
Kroatien
Bulgarien
Georgien
Malta
Makedonien
Portugel

Heja Portugal!

Nu är det dags för den sista låten och min personliga favorit i kvällens semifinal. Portugal. Fan-tas-tisk ballad. Alldeles underbar faktiskt, men tyvärr inte lika ultimat sceniskt. För tankarna för mycket till fjolårets Molitva, de idkar till och med handpåläggning.

Makedoniens doldis

Makedoniens låt har fått oförtjänt lite uppmärksamhet i denna tävling. Kanske är det för att de inte gör det så bra på scenen. Den är inte finaltippad, men låten hör till de bästa tycker jag.

Cyperns skärpning

Enligt förhandstippningen här på presscentret är Cyperns folkschlager i final. Numret har ju förbättrats sedan den helt hopplösa förhandsvideon, men fortfarande har detta inget i finalen att göra. Numret har ett klädtrick, trodde det skulle bli två, att hon också skulle riva av sig lampfransarna.

Maltansk snaps

Dags för det som är Teräsbetonis favorit av "utommusikaliska orsaker" (=hon är snygg). Maltas Morena med låten Vodka vill säga. Rivig låt och rivigt svartklätt nummer. Påminner om Ruslana. Går antagligen vidare.

Ungerns sömnpiller

Ungerns Streisandballad känns totalt daterad. Tanken är väl att det ska vara ett smakfullt nummer, men intrycket blir snarare gammalmodigt och trist.

Georgiens fredshälsning

Georgien satsar i år, har låtit trycka upp kepsar och t-tröjor. Sångerskan är blind och låten är en riktigt kraftfull ballad med något slags fredsbudskap. Troligen i final.

Dansk jazzrock

Svenskarna bakom mig tror dansken i hängselbyxor och keps går vidare. Det varken tror eller hoppas jag. Låten känns verkligen som den skulle hålla på all night long.

Bulgarisk klubbmusik

Om Finland försöker profilera sig som heavynation i sammanhanget, kör Bulgarien med klubbmusik. Ni minns kanske fjolårets Mare, med en sångerska som svävade i taket?
Det här är pråligt och bullrigt, och ganska så på smaklöshetens gräns, men förmodligen ändå på rätt sida för att gå vidare.

Farbrorschlager

De kroatiska farbröderna på scenen. Om Finland har nischat in sig på heavyskallarna, siktar den här på pensionärspubliken. Frågan är bara hur benägna femtioplussarna är att ta till telefonerna.

Lettlands pirater

Jag är mållös.
Alltså detta är svenska låtskrivare skyldiga till. När kvaliteten är så här låg kunde man lika gärna ge någon lokal talang chansen. Det blir liksom värdigare så.
Det är bara att beklaga.

Vitrysslands tvålfagre yngling

Vitrysk Abbarock nu. Tråkigt, tråkigt, tråkigt. Hasta la vista.

Buu Tjeckien

Fasansfullt. Rysligt. Tuggummipop med flickor som har slampigt lite på sig. Ett enda mischmasch, både musikaliskt och som scennummer.

Schweiz Ramazotti

Schweiz har skrotat eurotrashet och vampyrerna och är urseriösa i år. Pampig ballad på italienska som säkert skulle duga åt självaste Eros. Det är en ganska traditionell schlager, med fånig bakgrundskoreografi. Sångaren är snygg men verklar osäker. Detta må ha musikaliska kvaliteter men är ingen självklar finalist på grund av det trevande scennumret.

Hejdå Albanien

Albaniens midtempoballad är inte dålig, men ack så seg och blek på scen.

Brallan spricker

Dags för Litauens hemska operarockballad. Mannen tar verkligen i, men vad hjälper det när låten stinker. Vad är det med Baltikum i år? Det verkar råda djup schlagerlågkonjunktur i de tre baltstaterna.

Ukraina klöser

Nu står Ukraina, som utmålats som Perrellis främsta konkurrent, på scenen. Men både låt och scennummer är rivigare. Ukraina är bättre, helt enkelt. En vinstkandidat.

Rivig turkrock

Turkiets rocklåt har vuxit under tävlingens gång. Det är ingen omedelbar låt, men kvalitet, och riktigt rivigt på scenen.

Perrellis pärlor

Nu står Perrelli på scenen. I silvrig paljettklänning som enligt de svenska kvällstidningar fäller pärlor så att hon är rädd för att halka på dem, kanske är det därför hon verkar lite stel. Fyra bakgrundsdansare, två manliga och två kvinnliga. Jag vet inte, inte är det dåligt, men det är ändå som om det där lilla extra saknades.

Sista genrepet i gång

Sista genrepet inför andra semifinalen började just och Island står på scen. Kompetent eurotechno, men det här soundet har inte haft stora framgångar i tävlingen de senaste åren.