tisdag 20 maj 2008

Teräsbetoni uppträder


Så här reagerade den församlade pressen på Teräsbetoni när de uppträdde nyss. Skärmarna finns till vänster om bilden.
Här är det på sin plats att säga några ord om presscentret där de 3000 ackrediterade journalisterna håller till. Det är Sava centar, ett kulturcentrum en bit utanför centrum. Här hålls presskonferenser och finns datasalar med tv-skärmar som är journalisternas arbetsutrymmen. För den som föredrar att se på evenemanget i mer avslappnad ställning är korridorer och aulor möblerade med röda och blå säckar, samt vita LACK-bord och rislampor (båda från Ikea). Och tv-skärmar förstås.
Här finns en kafeteria som serverar enorma frallor/semlor. Den mindre modellen får en Big Mac att se pytte ut, vågar inte tänka på hur stora de stora modellerna är. Och här finns inga rökrestriktioner på kaféer och restauranger. Det röks överallt.

Zeljko och Jovana


Det här är Zeljko Joksimovic och Jovana Jankovic, tävlingens värdpar.
Jovana Jankovic är född 1981 och har en karriär som tv-journalist här i Serbien. Hon har blivit utsedd till den bästa handbollsspelaren i Serbien tre år i rad. Förutom det har hon utsetts till Serbiens bäst klädda.
Zelko Joksimovic är född 1972 och en ansedd kompositör och popsångare i Serbien. Faktum är att han har en gedigen ESC-karriär bakom sig. Det var han som både skrev och sjöng Serbien och Montenegros bidrag Lane moje som kom tvåa 2004. År 2006 skrev han Bosnien-Herzegovinas låt Lejla som blev trea. Det året utsågs han också till den bästa låtskrivaren i ESC av tävlingens andra låtskrivare.

Grekland i topp


OGAE Serbia har en egen semifinaltippning på gång här i presscentret. Enligt den tillhör finalplatserna följande länder: Grekland, Ryssland, Israel, Rumänien, Armenien, Norge, Azerbajdzjan, Slovenien, Polen och Bosnien-Hercegovina. Viss sammstämmighet om kvaliteten råder alltså. Noteras kan också att Sverige ligger i topp i den andra semifinalen.

Tre timmar kvar ...

... till första semifinalen. Utifrån dagens genrep tippar jag följande tio låtar till final. Det handlar ju inte bara om låten, utan om hur intressant man lyckas göra numret i tv-rutan.

- Israel (inte alls så hemskt som jag hade trott)
- Belgien (knäppt och traditionellt samtidigt)
- Azerbajdzjan (ett riktigt maffigt och dramatiskt skådespel med krälande änglar och djävlar och pyroteknik)
- Slovenien (man skrattar för att det är så fånigt, men låten är bra)
- Norge (bästa låten men ett stelt och trist scennummer)
- Irland (kalkonen lär gå vidare, även om scennumret var ett spektakel, men här finns en glimt i ögat som är rätt, och inte heller låten är dålig i sin genre)
- Armenien (starkt nummer som lyfter låten)
- Ryssland (artisten är en stjärna, bara det är tillräckligt)
- Grekland (tack vare koreografin)

Publiken telefonröstar fram nio bidrag. Den tionde finallåten utses av en jury.

Grekland sista låten

Ja, det här har ju Grekland testat förut, 2005 då de vann med Helena Paparizou. Manliga dansare som bygger pyramidkonstellationer. Numret är snyggt, men sången är inte lika imponerande. Låten ter sig seg och enformig.

Rysslands stjärna

Rysslands Dima Bilan är en sensuell och intensiv artist med otrolig scennärvaro. Det är nästan så man glömmer bort låten, och det behövs. Han har en konståkare som gör piruetter på scenen bakom sig, låter ju sliskigt, och är också på gränsen. Och det där skägget skulle behöva se en rakhyvel.

Rumänien

Tror inte på denna smöropera. Det roligaste är sångerskans scenkläder.

Teräsbetoni


Nu står Teräsbetoni på scenen. Det smäller, blixtrar och dundrar som jordens undergång. Det är kvällens, förmodligen hela festivalens, mesta pyrotekniknummer. Som sagt, det skiljer sig ju ur mängden, och sämre scenframträdanden får vi se i kväll. Men fortfarande blir jag mycket förvånad om Finland är i final i år.

Nederländerna ...

... är ju samma genre som den förra, Armenien. Men sceniskt når detta inte upp till samma klass. Även om Nederländerna låter modernare än de brukar, lever scennumret inte upp till förnyelsen. Koreografin är fånig. Nästa är Finland och Teräsbetoni.

Armeniens orientalschlager

Armenien har ett kraftfullt framträdande och ett samlat scennummer med genomarbetad koreografi, döremot brister det i sången.

Bosnien-Hercegovina

Minst lika mystiskt som i förhandsvideon.

Andorras urschalger

Ja, Andorra var inte så klockren. Och vad i hela friden har hon på huvudet? Scenkostymerna är i alla fall nåt slags bordell möter rymddräkt.

Kalkontechno

Irlands kalkonnummer är en enda röra på scenen. Dansande indianer! Nån måtta får det vara. Det här är inte värt en finalplats.

Polens pipor

Polens sångerska sjunger sin Mariah Carey-ballad betrydligt bättre än vad man fördomsfullt skulle tro när man ser henne. Det är faktiskt pinsamt glest i bänkarna.

Norges r'n'b

Forfarande: Norge har kvällens bästa låt. Men sångerskan verkar osäker i början av låten, och jag är heller inte helt övertygad om koreografin.

Slovenien

Engelsmännen bakom mig skrattar högt åt Sloveniens komiska S/M-nummer. Komiskt är det också. Men på fel sätt.

Azerbajdzjan satsar

Azerbajdzjan fläskar på utan like i sitt scennummer. Det är änglar och djävlar och blixtar och dunder. Det här bidraget tippas också gå till final, och efter att ha sett scenshowen måste man instämma.

Belgiens alpschlager

Belgiskan har låtit scenklänningen inspireras av Obelix byxor.
Arenan ser tom ut när kameran sveper över den, det har nog inte sålts många biljetter till det här genrepet.

San Marino

San Marino har försökt hotta upp sitt nummer med en vitklädd dansös söm sveper omkring mellan bandmedlemmarna. Kanske inte så lyckat.

Moldaviens nattklubbsjazz

Moldaviskan som satt med yllemössan på i förhandsvideon har nu klivit upp i en vit soffa där hon sitter i en sönderriven klänning med en nallebjörn i famnen. Nu kastade hon nallen på sin trumpetist.

Estland

Håhhhhåjajjja.

Israels

Israels hymn låter inte så falskt som jag trodde den skulle göra. Förmodligen i final i alla fall.

Montenegro

Ja, ja, det har givits motsridiga uppgifter om när tredje genrepet inför semifinalen skulle börja, men nu slogs i alla fall bildskärmar och ljud på en kvart in i det som tydligen är sista genrepet. Montenegro stod just på scenen och det lät bra.