lördag 24 maj 2008

Säkerheten


Säkerheten är stor under ett dylikt evenamng. I gatubilden i Belgrad syns poliser lite varstans. Vid taxikön utanför flygstationen stod en patrull när jag kom. Vid taxikön här utanför presscentret står det en polisbil jämt. Jag gissar att det är för att hålla bort svarttaxibilar.
Liksom i Helsingfors är det flygplatsnivå med metalldetektorer och röntgen som gäller på presscentret och i arenan. Överallt i presscentret står eller sitter buttert blängande kostymklädda vakter som ser ut som om de skulle vara hemliga agenter.
Vidare fick journalisterna ett brev med säkerhetsföreskrifter vid ackrediteringen. Där fick vi rådet att undvika politiska diskussioner, eftersom till exempel Kosovo och Metohija är känsliga ämnen här just nu. Vi upplystes också om att offentligt homosexuellt beteende kan väcka oönskade reaktioner. I taxin är det viktigt att ha bilbälte och inte åka med chaufförer som har druckit (vad man ska göra åt att taxibilar ofta inte har bilbälten nämndes inte, inte heller om man glömt ta med sig alkometern). Liksom i alla storstäder ska man också i tvåmiljonerstaden Belgrad iaktta försiktighet nattetid, och i största allmänhet hålla reda på sina ägodelar.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem