fredag 23 maj 2008

Gårdagens semifinal

I det stora hela var gårnattens semifinalresultat förväntat och välförtjänt. Sverige, Island och Danmark har ingen någon vinnarlåt, men bjöd på scenhelheter som förtjänade att gå till finalen i konkurrensen.
Ukrainskan var den minst överraskande finalisten, och visst är både nummer och scenframträdande rivigt, frågan är om det är så amibitiöst att det blir beräknande. Ukraina förtjänar en fem i topp-placering men inte vinst.
Att Albanien gick vidare var otippat. Sångerskan Olta Boka är bara 16 år och tog inte scenen i besittning som en mogen artist. Däremot är låten bra, nästan för avancerad för att gå vidare.
Att Turkiet gick vidare med en sofistikerad rocklåt utan extra sceniskt påhäng kan vara ett tecken på att tittarna föredrar musikaliska kvaliteter framom visuellt prål. Är det så kan Portugals starka ballad ha större chanser än vad förhandsspekulationerna gett vid handen på lördag. Musikaliskt förtjänar den en topp tre-placering.
Georgiens låt är en modern popballad med hitkvaliteter. De georgiska fansen var också de som var lyckligast i går kväll. Deras glädje visste inga gränser efter att den blinda sångerskan Diana Gurtskaya blivit klar för final igår kväll.
Kroatiens farbrorschlager tilltalade säkert de äldre i publiken, och erbjuder välkommen omväxling i finalstartfältet.
Största överraskningen var Lettlands fruktansvärda piratnummer. Hur i hela friden gick det vidare? Ja, låten har ju något enkelt och omdelbart, trots allt. Och tycka vad man vill om hejåhålåtar, det fanns en energi i framförandet.
Att Makedonien föll ut förvånar inte. Tycker fortfarande låten hör till årets bästa, men fungerade inte alls på scenen. Maltas Vodka-låt föll inte heller Europa i smaken. Kanske för att vi sett Ruslana göra det bättre tidigare. Och Bulgarien som scratchade och breakdancade och joxade för allt var tygen höll får heller inte vara med på lördag.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem